Klasik Türk Musikisinin Abdülkadir Merâgi’den Yesari Asım Arsoy’a kadar olan temel direklerini çatan bir derlemedir. Musiki meraklılarının bestekârlar hakkında bilgi sahibi olmalarına hizmet etmek maksadıyla hazırlanmış ve elli bestekârla sınırlandırılmıştır. İlgili bölümlerde öncelikle bestekârların hayatı anlatılır. Musiki hakkındaki görüşleri, çağlarındaki ve kendilerinden sonraki çağlardaki tesirleri, eserlerinin nitelikleri değerlendirilir. Bütün sanatçıların çeşitli formlardaki eserlerinden notalarıyla birlikte örnekler verilir. Bu haliyle eser musikimizin ana duraklarını belirlemeye ve tarih içindeki seyrini gözlemeye imkân vermektedir. Eski musikimizi dolayısıyla bizi anlamak isteyenlerin mutlaka edinmeleri gereken bir eser.
Son yıllarda musıkimiz ile ilgili yayınlar bir hayli artmış olmasına rağmen, bu yayınların, musiki severlerin ve bizzat uğraşanların sayısı ile kıyaslar isek çok az diyebileceğimiz bir seviyede olduğunu görürüz.
Bugüne kadar çeşitli dergi, kitap, ansiklopedi, biyografik araştırma vs. gibi yayınlarla, bestekarlarımız hakkında çok değerli bilgiler verilmiştir. Fakat bunların bir bölümünün mevcudu tükenmiş olup, ancak çok az sayıda kaynak bulunabilmektedir.
Bu kitap, özellikle musıki meraklılarının, bestekarlarımız hakkında bilgi edinmesi amacını taşımak üzere hazırlanmış olup 50 gibi yuvarlak bir sayı ile sınırlı tutulmuştur.