Ankara Devlet Konservatuvarı Folklor Arşivi için, 1937 - 1952 yılları arasında birçok ilde, ilçede, köyde derlemeler yapıldı. Sözlü - sözsüz halk müziği değerlerini saptamak amacıyla yapılan bu derlemelere A. Adnan Saygun, U. Cemâl Erkin, N. Kâzım Akses, H. Ferit Alar, Halil Bedi Yönetken, Muzffer Sarısözen gibi, o dönemin önde gelen bestecileri ve araştırmacıları katıldılar. Binlerce halk müziği (sözlü-sözsüz) balmumu plaklara kaydedildi ve bunlar Folklor Arşivinde biriktirildi.
Bu derlemelerin bazılarına katılan Halil Bedi Yönetken, başkalarının yapmadığı bir şeyi yaptı: Derleme sırasında notlar tuttu ve bunları yazıya dönüştürerek 1940'lı yıllarda yayımladı. Elinizdeki bu kitap, yaşamın içiden derlenmiş böyle bir çalışmanın ürünüdür. Ve bize, 1940'ların Türkiye'sinden insan manzaraları sunar; o dönemin müziklerinden, halk oyunlarından bilgi verirken, geleneklerine - göreneklerine ve daha genel bir deyişle o dönemin kültürüne ait çok önemli saptamalar yapar. Düşünür müsünüz: O tarihlerde radyo henüz yaygınlaşmamış, televizyon yok, plak-CD bugünkü gibi yurt çapında pazarlanmıyor; ulaşım ve iletişim gelişmemiş, insanların yaşayışları ve insanlararası ilişkiler bugünküne benzemiyor; o tarihlerle bu günler arasında, bunlar gibi pek çok fark var. İşte, Yönetken'in kitabının önemli bir yanı da bu: O günlerin henüz yozlaşmamış müzik - kültür ve yaşayış verileri konusunda notlar almak, bunları "Derleme Notları" içinde toplamak; 1940'ların halk yaşayışına - halk kültürüne ışık tutmak, tanıklık etmek. İçerdiği bilgilerin yanısıra, bu özelikleriyle de "Derleme Notları" önemli bir "kaynak kitap" değerindedir.
O günlerin sosyo - kültürel yaşamı hakkında bilgi edinmek isteyen, Anadolu insanının kültürel yaşamıyla (Folklor) tanışmak isteyen herkes, bu kitapta, bilgilerini çoğaltıcı örneklerin yanısıra, kendi yaşamını zenginleştirici örnekler de bulacaktır.