Ahmet Adnan Saygun, ilk dönem eserlerinden olan İnci’nin Kitabı’nı (Piyano için 7 Parça, Op. 10) 1934 yılında bestelemiştir. Besteci bu eserini Fransa’da “Schola Cantorum”da eğitim gördüğü yıllarda armoni ve kontrpuan dersleri aldığı öğretmeni Madam Eugène Borrel’e ithaf etmiştir.
Türk halk ve geleneksel müziğimizi yansıtan bu kitap İnci, Afacan Kedi, Ma-sal, Kocaman Bebek, Oyun, Ninni ve Rüya başlıklı yedi kolay parçadan oluşmaktadır. İnci’nin Kitabı İstanbul’da “Jorj. D. Papajorjiu” ve ABD. de “Southern Music Publishing Co. Inc.” (1952) tarafından basılmıştır.
Ünlü sinema yönetmeni Halit Refiğ’in, 1976 yılında Saygun hakkında bir belgesel çekmek üzere kendisi ile yapılan söyleşilerden, bu kitabın yurt dışında yayımlanan ilk eseri olduğunu öğrenmekteyiz. Kitap, o dönemde American Music Teachers Association (Amerikan Müzik Öğretmenleri Birliği) tarafından pek çok kitap arasından seçilerek, piyano öğretmenlerine tavsiye edilmiştir. Saygun bu söyleşide kitabı hakkında şunları demiştir:
“…Eserimin tavsiye edildiğini New York’tan gelen bir mektuptan öğrendim. Aradan bir süre geçtikten sonra bir üniversite öğretim üyesinin mektubu geldi. Talebelerinin eseri çok sevdiğini, beni tanımak istediklerini, fakat hakkımda yeterli bilgi bulamadıklarını yazıyordu. Ben de istediği bilgiyi gönderdim. Bir süre sonra bir mektup daha geldi aynı kişiden. ‘Anlatımınızdan Hıristiyan olduğunuz izlenimini edindik, gerçekten Hıristiyan mısınız?’, diye soruyor. Çünkü Müslüman’ın böyle bir şey yapamayacağına inanıyor. İşte bunlar işin acı tarafları. Türkiye’deki bütün kültür alanları için aynı şey söz konusu…”.
İnci’nin Kitabı çağdaş Türk piyano eğitimi dağarcığında oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak, bu eser uzun yıllar Türkiye’de yayını ve satışı olmaması nedeniyle fotokopi yoluyla çoğaltılarak eğitim müziğinde kullanılagelmiştir. Bu değerli eser, büyük bir titizlikle aslına uygun olarak Müzik Eğitimi Yayınları tarafından hazırlanmış ve Türk müzik eğitimine tekrar kazandırılmıştır.
Kitaptaki eserleri; aşağıdaki ses (MP3) dosyalarına tıklayarak dinleyebilir ya da kendi bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Dosyaların hepsini birden (7.306KB) indirmek için burayı tıklayınız.
Dünya kültürüne, o koskocaman müzik âlemine bu topraklardan armağan ettiğimiz büyük bestecimiz! Bir Polonyalının Chopin’le, bir Macar’ın Liszt veya Bartok’la, bir Alman’ın Bach, Beethoven, Schumann’la gururlandığı gibi bizi de gururlandıran Ahmed Adnan Saygun…
Saygun’un, sadece birkaç ölçü bile dinlense hemen tanınabilen, kendine özgü eşsiz bir müzik dili vardır ve bu öylesine güçlü bir dildir ki her keşfedeni başka başka diyarlara sürükler. Saygun’un eserleri form açısından klasik bir yazıya sahiptir; klasik, empresyonist ve romantik dönemden bütün elementler mevcuttur – ancak bunlara ilaveten aksak ritimler ve modal yapı vardır ki, eserlerine büyük bir yenilik verir.
Saygun köklerine bağlı kalmıştır her zaman. Müziğinde Anadolu’dan haykırışlar, yanık ezgiler, ağıtlar duyulur. Tepeden tırnağa o titreşimlerden etkilendiğini, ilhamını geleneklerimizden aldığını görmek mümkündür.
Ben Saygun’un eserlerini seslendirirken, özellikle ritimlerindeki vurguları daha çalmaya başlamadan hissederim parmaklarımda. Çok piyanistik bir yapısı vardır: Piyanonun bütün imkanlarını, zengin bir renk paletiyle güçlü ve parlak olduğu kadar ifadeli bir tarzda da kullanarak piyaniste kendini en iyi şekilde ifade etme fırsatı vermiştir. Saygun’u her çalışımda hücrelerimde hissettiğim notalarıyla, onun müziğindeki tükenmez zenginliklerden ilham almaya hâlâ devam ediyorum.
Adnan Saygun’un müzik anlayışı, dünya görüşü, çalışma disiplini, bitmek tükenmek bilmeyen müzik enerjisi kariyerim boyunca bana hep ışık tutmuştur. Adeta dini bir vazifeyi yerine getirir gibi huzur içinde hiç durmadan çalışması, araştırmalar yapması biz öğrencileri için inanılmaz bir çalışma sevgisi örneğiydi. Bu sevgiyi her birimize aşılamayı başarmıştır hocamız ve onun en büyük amaçlarından biriydi sanırım bu fazilete erişebilmemiz.
Bana yazmış olduğu bir mektubunda şöyle der: “Benim için sanat adamı, hiçbir maddi endişeye hayatında yer vermeyen ve başkaları tarafından gelecek övgülü sözler ile kendini vanite çukuru batağı içinde boğulmaya bırakmayan ve daima gücü yettiğince iyiyi, güzeli, gerçeği arayan, ona ulaşmaya çalışarak insan olmanın faziletini duymaya ve duyurmaya ömrünü veren kişidir. Ben bütün hayatımda bu yolda yürüdüm. Bu söylediğim ideale doğru bir iki eser verebildiysem ne güzel.”
Küçük İnci bu kitaba kavuştuğunda nasıl mutlu olduysa, sizler de bu notalarla çıkacağınız yolculukta masallar dünyasına seslerle girerek mutlu olacaksınız umarım.
Gülsin Onay, Piyanist
Devlet Sanatçısı
01 - İnci | |
02 - Afacan Kedi (Playful Kitten) | |
03 - Masal (A Tale) | |
04 - Kocaman Bebek (The Giant Puppet) | |
05 - Oyun (A Joke) | |
06 - Ninni (Lullaby) | |
07 - Rüya (A Dream) |